Stoppen met duimen

Het is niet altijd gemakkelijk het duimen of de speen af te leren. Maar het is wel zeer sterk aan te raden om problemen met spraak, ontwikkeling van tanden en ademhaling door de mond te voorkomen.

2 formaten: klein en groot

✓ Binnen een maand duimen afleren
 Voorkom gezondheidsproblemen
 Kindvriendelijk product 

Bekijk producten


Meer informatie over duimzuigen stoppen

Stoppen met duimen

Stoppen met duimen met DrThumb

Het stoppen met de speen is gemakkelijker uit te voeren dan het stoppen met duimen, omdat de speen weggenomen kan worden, waardoor het kind gewoon niet meer kan sabbelen. De duim blijft steeds aanwezig en het afleren van het duimen vraagt dan ook om sterkere medewerking van het kind. Om het duimen te stoppen moet het kind zelf gemotiveerd zijn te stoppen. Ook is het het beste om een rustige periode te kiezen. In een drukke periode of een periode dat het kind gespannen is, zal het afleren van het duimen of de speen extra moeilijk zijn.

Communicatie bij het stoppen

De eerste stap in het afleren van het duimen is het in kaart brengen van de momenten waarop het kind duimt. Het beste is het om te starten met het afleren van de momenten overdag dat het kind het meeste duimt. Overdag kan het kind bewust meewerken aan het stoppen. Het is dan ook belangrijk om het kind uit te leggen waarom het beter is te stoppen met het duimen. Het kind kan geholpen worden op de momenten dat het vaak duimt door het kind af te leiden en door het andere vormen van rust en troost te bieden (even op schoot, spelletje doen, gesprekje etcetera). Het is ook goed om het ‘niet duimen’ te belonen zodat het kind extra gemotiveerd wordt het duimen te laten. Regelmatig een compliment kan al een beloning voor het kind zijn.

Met DrThumb zo gestopt met duimen

Bij het slapen gaan en ‘s nachts kan de speen gewoon niet aangeboden worden waardoor het kind geen mogelijkheid heeft. Maar voor een kind dat duimt is het vaak juist ‘s nachts moeilijk het duimen af te leren omdat het duimen dan onbewust gebeurt. Het kind kan dan geholpen worden door een pleister om de duim te doen, een want/ handschoen aan te trekken of een vingerpoppetje over de duim te schuiven.

Het is niet altijd gemakkelijk het duimen of de speen af te leren. Maar het is wel zeer sterk aan te raden om problemen met spraak, ontwikkeling van tanden en kaak en problemen door ademhaling door de mond te voorkomen. En deze vervelende gevolgen van duimen of speenzuigen leveren vaak juist de motivatie bij het kind en de ouders op om de duim of speen toch af te leren.[/band]


Over duimen:
1. Duimzuigen afleren – gewoonte > 2. Gevaren van duimen > 3. Duimen afleren > 4. Stoppen met duimen