Stoppen met duimen

Het is niet altijd gemakkelijk om samen met je baby of kind te stoppen met duimen. Uit ervaringen weten we dat het vaak met ups & downs gaat. Begin wel op tijd (voordat het een gewoonte is) met het afleren om problemen met spraak, ontwikkeling van tanden en ademhaling door de mond te voorkomen.

Stoppen met duimen is een kwestie van volhouden

Het stoppen met de speen is gemakkelijker uit te voeren dan het stoppen met duimen, omdat de speen weggenomen kan worden, waardoor het kind gewoon niet meer kan sabbelen. De duim blijft steeds aanwezig en het afleren van het duimen vraagt dan ook om sterkere medewerking van het kind. Om het duimen te stoppen moet het kind zelf gemotiveerd zijn te stoppen.

Kies een rustige periode om te stoppen

Het is een aanrader om in een rustige periode te starten met het stoppen met duimen. In een drukke periode of een periode dat het kind gespannen is, zal het afleren van het duimen of de speen extra moeilijk zijn.

Meer lezen: wat betekend duimen voor de gezondheid van mijn kind?

Video dagboek van Pepijn

Duimen stoppen: een aantal tips 

 • Maak een plan.

  De eerste stap in het afleren van het duimen is het in kaart brengen van de momenten waarop het kind duimt. Het beste is het om te starten met het afleren van de momenten overdag dat het kind het meeste duimt. Overdag kan het kind bewust meewerken aan het stoppen.

 • Leg uit waarom het belangrijk is.

  Het is belangrijk om het kind uit te leggen waarom het beter is te stoppen met het duimen. Een argument waar kinderen gevoelig voor zijn is bijvoorbeeld het te koppelen aan een leeftijd (kinderen van 4 zijn al groot) of een moment (als je naar school gaat moet je het wel afgeleerd zijn).

 • Geef andere vormen van troost.

  Duimen is een manier waarop het zichzelf troost. Door te helpen troost te vinden in andere dingen kan het  kind  geholpen worden te stoppen met duimen.  Voorbeelden zijn om het kind of de baby even op schoot te nemen, samen een spelletje te doen, een rondje te lopen of een gesprekje aan te knopen over een ander onderwerp.

 • Probeer het duimen niet te belonen.

  Het is ook goed om het ‘niet duimen’ te belonen zodat het kind extra gemotiveerd wordt het duimen te laten. Regelmatig een compliment kan al een beloning voor het kind zijn.

Stoppen met duimen in de nacht

Een duim heb je simpelweg altijd bij je. Het is daarom ook moeilijk bij het slapen het stoppen met duimen aan te houden. Een baby of kind stopt vaak onbewust een duim in de mond tijdens het slapen. De Dr.Thumb is een handschoen van duimen.nl die ook tijdens de nacht gedragen kan worden. Het hulpmiddel is van siliconen materiaal waardoor het flexibele product om de duim blijft zitten. Als er in een reflex de duim in de mond wordt gestopt dan zorgt de Dr.Thumb dan dit niet bevredigd. 

Stoppen met duimen

Waarom werkt Dr.Thumb?

Deze bevrediging van duimen is er met Dr.Thumb niet omdat dit hulpmiddel het vacuüm doorbreekt. De baby of het kind vind het duimen zo lekker omdat de duim vacuüm zuigt tegen het gehemelte. De handschoen doorbreekt dit vacuüm omdat er lucht zit tussen de duim en het gehemelte.  Tegelijk is het een veilig product omdat dat tijdens de nacht om de hand kan blijven.

2 formaten: klein en groot

✓ Binnen een maand duimen afleren
 Voorkom gezondheidsproblemen
 Kindvriendelijk product