De gevaren van duimen

Duimen is iets natuurlijks, tot op zekere hoogte. Als het duimen aanhoudt na een leeftijd van 6 maanden kan het schadelijk zijn voor de gezondheid en kan het stoppen met duimen erg moelijk worden. Als de eerste tanden beginnen door te komen is het erg aan te raden het duimen af te leren.

gevaren van duimenDe gevaren van duimen op een rijtje

– Stand van de tanden

In de eerste plaats is het vele zuigen op een speen of duim niet goed voor de stand van de tanden. Door het duimen of het speensabbelen kunnen de boventanden niet goed groeien. Gelukkig herstelt dit bij het melkgebit nog wel wanneer er drie maanden niet gesabbeld wordt. Maar ook kunnen de tanden scheef gaan staan. Daarom is het zeer sterk aan te raden in ieder geval voor het doorkomen van het blijvende gebit ( 5/6 jaar) het duim- of speen zuigen af te leren. Het kind is dan op een leeftijd dat goed uitgelegd kan worden waarom het zuigen afgeleerd moet worden. Wanneer een kind na het zesde jaar nog duim zuigt of een speen heeft kunnen de tanden naar voren gaan staan, maar wordt ook de ontwikkeling van het verhemelte beïnvloed. Het verhemelte komt dan meer bol te staan en dit kan in sommige gevallen tot gevolg hebben dat het neus-tussenschotje scheef komt te staan.

– Onduidelijk praten

Het veel sabbelen op duim of speen kan er ook voor zorgen dat het kind onduidelijk gaat praten. Een kind dat steeds met een duim of speen in zijn mond loopt is moeilijker te verstaan. Maar ook wanneer de speen of duim uit de mond is, blijkt er vaak onduidelijke spraak waargenomen te worden, vooral met betrekking tot de uitspraak van de ‘s’ en ‘z’. Door het vele sabbelen kan de tongpunt wat slapper worden. Door de tong teveel naar voren te brengen gaat het kind dan slissen.

– Ontsteking door mondademen

Een ander probleem dat we vaak zien bij kinderen die veel op hun duim of speen sabbelen, is dat het kind te veel door de mond ademt. Hierdoor krijgt het kind ongezuiverde, koude en droge lucht binnen (de neus zuivert de lucht en bevochtigt deze). Dit kan leiden tot keelontsteking, veel hoesten, vaker verkouden en oorontsteking. Maar door het mond-ademen kan het kind ook een afwijkende tand- en kaakstand ontwikkelen. En door het mond ademen droogt de mond ook meer uit, waardoor de kans op gaatjes in het gebit ook groter wordt.

Gevaren van duimen

Je kind laten stoppen met duimenzuigen kan lastig zijn als het kind zelf niet meewerkt. Waarschijnlijk heeft u al heel wat dingen geprobeerd bij uw kind:

  • Iedere keer corrigeren als er geduimd word
  • Een beloningssysteem, bijvoorbeeld een stickerkaart
  • Pleister op de duim plakken
  • Vies smakende middeltjes op de duim smeren
  • Juf of meester inschakelen
  • Pyjama-mouw dichtnaaien

Over duimen:
1. Duimzuigen afleren – gewoonte > 2 . Gevaren van duimen > 3. Duimen afleren > 4. Stoppen met duimen