Duimzuigen afleren

Het doorbeken van de gewoonte

Duimzuigen begint vaak op een vroege leeftijd. Het komt het meest voor in de eerste maanden na de geboorte. In de meeste gevallen neemt de behoefte aan duimen af na een maand of 6 maar het kan zijn dat het voor het kind al een gewoonte is geworden waar troost en ontspanning uit gehaald wordt. 

Duimenzuigen afleren

Waarschijnlijk heeft u al heel wat dingen geprobeerd bij uw kind om duimzuigen af te leren:

  • Iedere keer corrigeren als er geduimd word
  • Een beloningssysteem, bijvoorbeeld een stickerkaart
  • Pleister op de duim plakken
  • Vies smakende middeltjes op de duim smeren
  • Juf of meester inschakelen
  • Pyjama-mouw dichtnaaien

Duim zuigen is tot op zekere hoogte natuurlijk

Duimzuigen is tot op zekere hoogte natuurlijk

Na 6 maanden moet het duimenzuigen eigenlijk minder worden
Duimen begint vaak op een vroege leeftijd. Het komt het meest voor in de eerste maanden na de geboorte. Het verschilt per kind hoeveel behoefte er is aan duimen. De een heeft voldoende aan het drinken, het andere kind heeft nog behoefte aan sabbelen naast het drinken. In de meeste gevallen neemt de behoefte aan duimen af na een maand of 6 maar het kan zijn dat het voor het kind al een gewoonte is geworden waar troost en ontspanning uit gehaald wordt.

In de eerste maanden is duimzuigen goed voor de ontwikkeling van de kaak en voor de ontwikkeling van het gevoel in de mond. Maar wanneer de eerste tanden beginnen door te komen is het eigenlijk toch aan te raden snel te beginnen met duimzuigen afleren. Dat is vaak heel erg moeilijk.  In sommige gevallen komt het voor dat er op de echo al is te zien dat het kindje in de buik duim zuigt. De meeste kinderen die duimen hebben ook een duidelijke voorkeur voor een van beide duimen. 


Over duimen:
1. Duimzuigen afleren – gewoonte > 2 . Gevaren van duimen > 3. Duimen afleren > 4. Stoppen met duimen